نخ و نقشه فرش و تابلو فرش
لوگو شرکت آرمان
آدرس نخ و نقشه آرمان

سوالات و پاسخ های مهم در مورد قالی بافی

برای هر رجشمار پود مناسبی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع پود و رجشمار و ارتباط این دو, باهم اشنا کنیم.

موارد استفاده پود ضخیم :

  • پود ضخیم در هر رج از تابلوفرش بعد از اتمام یک رج در تابلوفرش استفاده میشود.
  • در زبان ساده مثل آجر و سیمان است. یک ردیف اجر و یک ملات سیمان.
  • در تابلوفرش هم چنین است.یک رج نخ و یک رج دیگر پود ضخیم و نازک استفاده میشود.
  • برای هر رجشمار پودی مناسب با همان رجشمار استفاده میشود :
  • برای رجشمار پودی مناسب وجود دارد. پود ضخیم مناسب برای هر رجشمار را تئضیح میدهیم
  • پود ضخیم مناسب برای رجشمار 40 الی 45 : 26 لا
  • پود ضخیم مناسب برای رجشمار 45 الی 47 : 24 لا
  • پود ضخیم مناسب برای رجشمار 47 الی 50 : 18 یا 20 لا

روش کوبیدن پود نازک و ضخیم در هنگام بافت تابلو فرش

بعد از اتمام چله کشی وسط چله یک ضربدرایجاد میشود. که محل طلاقی تنه های پشت وجلو میشود. که بعد از زدن زنجیره در فرش پود ضخیم به وسیله پود کش از زیر این ضربدرو پود نازک به وسیله دفه از بالای ضربدر باید کوبیده شود. و در هنگام بافت فرش بعد از هر رج گره زدن ابتدا پود زخیم و بعد پود نازک باید کوبیده شود. باید دقت کنید چنان چه پود ضخیم ویا نازک دروسط کارتمام شد حتما آن را از ته قطع نمایید و سر آنها را در لابه لایه چله ها و یا به پشت فرش منتقل نمایید زیرا بعد از بافت و پرداخت فرش این نخها از روی فرش شما نمایان شده و باعث کاهش ارزش فرش میشود.

- من فرشم بالا زده است چه کنم؟

به چند دلیل فرش در هنگام بافت بالا می زند :

**به دلیل چله کشی شل، که برای این مشکل می توانید از پیچهای سردار استفاده کنید و کارتان را سفت کنید.

** به خاطر کم کوبیدن، که برای فهمیدن این مساله می توانید در پشت فرش علامت گذاشته و تا رج ببافید، اگر 5/1 سانت بود (در رجشمار 46) یعنی اندازه کوبیدن شما خوب است و اگر بالا زده بود یعنی علت بالا زدگی فرش شما کم کوبیدن است.

**به خاطر تراکم زیاد چله ها می باشد که باید سعی کنید چله ها را مرتب کنیدکه معمولاً بعد از شرو ع بافت این کار خیلی سخت است و بهتر است همان ابتدا بعد از چله کشی ، چله ها را مرتب کنید تا بعداً دچار مشکل نشوید.

**به خاطر اینکه عرض فرش از آنچه که باید باشد کمتر چله کشی شود که اگر بافت انجام شده باشد هیچ راهی برای درست کردن آن نیست و در آخر به خاطر سفت زدن پود نازک فرش بالا میزند ، که باید تمرین کنید تا پود نازک را شل تر بزنید تا مشکلتان بر طرف شود.

گرچه یک بافت معیوب، ممکن است از جهات بسیار زیادی دارای مشکل باشد، اما چند نکته کلیدی وجود دارد که اگر توسط بافنده رعایت شوند، بافت فرش - حداقل - دارای کیفیت قابل قبول خواهد بود و اگر رعایت نشوند، ممکن است لطمات غیر قابل جبرانی به فرش وارد شود.

1 - اساس انجام یک بافت خوب

  • اول : دار قالی سالم و بدون عیب
  • دوم : انجام چله کشی صحیح و یکدست می باشد .

بنابراین ، چنانچه کیفیت موارد فوق ، برای شما قابل قبول ( یا دلچسب ) نبود ، تا زمان حل مشکل ، بهیچ عنوان بافت را شروع نکنید .
برای بافندگان تازه کار و کم تجربه ، چله کشی کاری سخت و دشوار است همچنین ، با توجه به حساسیت فوق العاده چله کشی در حاصل کار ، بهتر است کار چله کشی را به افراد خبره و با تجربه واگذار کنید.

2 - پود نازک:

پس از انتخاب دار مناسب و انجام چله کشی صحیح ، مهمترین عامل موفقیت در انجام یک بافت خوب ، این است که بافنده در کشیدن پود نازک ، به اندازه کافی ، مهارت داشته باشد . بنابراین - لطفا تا قبل از حصول اطمینان ، و تمرین کافی ، در این مورد بهیچ وجه ، بافت را شروع نکنید زیرا : کیفیت بافت هر فرش بیشتر از هر چیز مربوط به کیفیت کشیدن پود نازک آن است

گرچه یک بافت معیوب ، ممکن است از جهات بسیار زیادی دارای مشکل باشد ، اما چند نکته کلیدی وجود دارد که اگر توسط بافنده رعایت شوند ، بافت فرش - حداقل - دارای کیفیت قابل قبول خواهد بود و اگر رعایت نشوند ، ممکن است لطمات غیر قابل جبرانی به فرش وارد شود .

راههای رفع مشکل پایین زدگی و بالازدگی تابلوفرش :

پایین زدگی : در اولین مرحله شلی و سفتی چله های خود را کنترل کنید(نه شل ، نه سفت).پود ضخیم مناسب با رجشمار تابلوفرش شما (پود ضخیم مناسب برای رجشمار 50، 18 الی 20 لا میباشد).
این دو را هنگام بافت لحاظ کنید مشکل حل میشود.

سوال : پود های ضخیم در هر رج از پشت تابلوفرش، بین رجها مثله یک خط مشخصه راهنمایی کنید رفع کنم.

جواب :

این مشکل اکثرا زمانی رخ میدهد که پود ضخیم مورد استفاده در تابلوفرش به رنگ سفید باشد.

- چجوری رفع میشه ؟

هر تابلوفرش باید پود ضخیم مناسب با رنگ خود تابلوفرش باید داشته باشد تا باهم ست شوند.و رنگشان باهم ادغام شود.

رفع مشکل جمع شدگی تابلوفرش ها در عرض :

علت : عدم وصل پود ضخیم به پایه های دار

رفع مشکل : در هر 5 رج ، پود ضخیم را به پایه های دار گره بزنید تا تابلوفرش دچار جمع شدگی در عرض نشود.

- اگر نخ چله کم بیاوریم و از نخ چله ای که قبلاً داشتیم استفاده کنیم ایرادی دارد ؟

اگرتعداد نخهای تابیده شده در چله ها یکسان باشد ایرادی ندارد .

- منظور از گلیم ابتدا و انتهای فرش چیست ؟

در ابتدا و انتهای فرش گلیم زده می شود . یعنی یکبار پود ضخیم (القاچ) رد می کنیم و یکبار پود نازک می زنیم . نتیجه تکرار این عمل گلیم می شود .

- آیا لازم است هر رج پود ضخیم را به میله های کناره ی دار ببندیم؟

اگر فرش شما در حال جمع شدن باشدو یا فرش حالت موجدار شده باشد می توان پود ضخیم را به میله های کناره ی دار یست . ولی بهتر است هر رج اینکار را انجام ندهیم چون باعث می شود فرش نا فرم شود .

- من در حال بافت فرش هستم و کارم موجدار شده است ، علت چیست و چه کنم ؟

هر وقت چله کشی یکدست نباشد یعنی شل و سفت چله کشی شده باشد فرش در موقع بافت موجدار می شود . برای رفع این مشکل می توان در زیر چله هایی که شل هستند چیزی گذاشت تا چله ها کمی سفت شود و همچنین بعد از چند رج می توان پود ضخیم را به میله ی کناره ی دار بست تا فرش صاف شود .

تابلوفرشم در عرض دچار جمع شدگی شدید شده است ، آیا قابل رفع هست؟؟!

علت های جمع شدگی تابلوفرش در عرض :

  • عدم اتصال پود ضخیم به پایه های دار
  • جمع شدن چله های کناره فرش بصورت یکجا
  • تنظیم نبودن ارتفاع دو طرف دار باهمدیگر

رفع مشکل :

در هر رج و یا در هر 5 رج ، پود ضخیم خود را به پایه های دار سفت گره بزنید.جمع شدگی به مرور رفع خواهد شد.

چرا تابلوفرش من موجدار و منحنی شده است؟؟؟!

پاسخ:

علت های ایجاد این مشکل در تابلوفرش ؛ شل بودن چله های یک طرف دار از طرف دیگر

رفع مشکل :

همیشه چله های خود را کنترل نمایید .تا شلی و سفتی هر سه قسمت دار (کناره ها و وسط) باهم دیگر هماهنگ باشد.

تابلوفرشمو پرداخت ساده کنم یا پرداخت برجسته ؟! کدام بهتر است ؟

پرداخت برجسته تابلوفرش بعد از اتمام تابلو ، برای زیبایی و ظرافت تابلوفرش صورت میگیرید.

حالا کدام بهتر است . و چه مزیت هایی دارد.

اول باید بگوییم پرداخت ساده فقط سطح فرش را صاف و یکدست میکند.تا تابلوفرشمان بهتر نمایان شود.

اما ظرافت ، زیبایی تابلوفرش پرداخت برجسته شده ، چندین برابر بیشتر از تابلوفرشی هست که پرداخت ساده شده است.برجسته کاری یعنی عمق دادن به قسمت های مختلف تابلوفرش .

بافت تابلوفرش از کدام سمت شروع می شود ؟ اگر از سمت راست ببافیم چه می شود ؟

بافت از سمت چپ شروع می شود ولی اگر از سمت راست بافته شود طرح بر عکس تصویر اصلی بافته می شودکه اگر خطی باشد ایراد دارد.

چرا بعضی از تولیدکنندگان نخ و نقشه تابلوفرش برای اینکه میران فروش خود را افزایش دهند. به مشتریان خودشان به کذب تضمین خرید میدهند ، اما بعد از اتمام تابلوفرش هزار عیب و ایراد روی تابلوفرش میگذراند و تابلوفرش را از شخص خریداری نمیکنند.

واقعا دلیل چی هست. آیا واقعا تولید تابلوفرش سود ندارد؟! یا کیفیت تابلوفرش ها ضعیف است ؟ چگونه از فروشنده نخ و نقشه تضمین بگیریم که بعد از اتمام تابلوفرش ، آن را خرید کند.

اینها سوالات اکثر هموطنان علاقه به این حرفه میباشد.به مرور راهکار ها را ارایه خواهیم کرد.

قیمت بافت یک تابلوفرش چقدر است.چطوری محاسبه کنیم؟؟؟؟

هر تابلوفرش نسبت به ابعاد خودش هزینه های بافت مختلف دارد. قیمت بافت یک تابلوفرش را بر اساس هر گره تعیین میکنیم.هر گرهی که بافننده بر روی تابلوفرش میزند . بین 15 الی 40 ریال تعیین شده است.

چطوری محاسبه کنیم؟؟؟

تعداد گره × تعداد رج × قیمت هر گره = قیمت یک رج

عدد بدست آمده ÷ 10

رفع پیچیدگی کناره های فرش

باید توجه داشت که هیچ گاه نباید برای رفع لوله شدن، کناره های فرش را با چسب، موم و یا میخ به کف اطاق، پارکت و موکت زیر فرش چسبانیده و یا میخکوب کرد. چه بعد از مدتی چسب خشک شده و فرش از کف اطاق جدا می شود.

در حالی که به فرش آسیب فراوان رسیده و یا این که میخ های کوبیده شده در جسم فرش آن را پاره نموده و به ارزش آن لطمه زده است. گر چه اطو کشیده کناره های لوله شده با استفاده از پارچه مرطوب راه حلی است تا حدودی عملی و گاهی نیز به کار می رود ولی باید توجه داشت که اطوی بسیار گرم به الیاف فرش آسیب رسانیده و آن را خراب و پوسیده می کند.

رفوگری

درصورتی که تار و پود و پرز فرش به دلیل بید خوردگی و یا آتش سیگار و یا در اثر اصطحکاک از بین رفته و در نتیجه در فرش سوارخ و یا پارگی ایجاد شده باشد می توان آن را رفو نمود.به گونه ای که فرش مانند حالت قبلی خود به نظر رسد ولی این عملی است که انجام آن فقط از رفوگر بر می آید.

همان طور که در پیش اشاره شد قبل از رفوگری باید فرش را شستشو نمود ضرورت انجام این عمل به دلیل آن است که اولاً رنگ های الیاف و پرزهای فرش و میزان پوسیدگی بیشتر مشخص شود. ثانیاً اینکه رعایت بهداشت رفوگر این امر را اجتناب ناپذیر می نماید.قبل از رفوگری باقی مانده گره های صدمه خورده را از روی شبکه تار و وپود فرش به وسیله سوزن و درفش جدا می کنند.

سپس در صورتی که قسمت آسیب دیده بزرگ شود آن را در داخل یک قاب چوبی که به منزله دار فرش است محصور نموده ابتدا عملیات تارکشی را در این ناحیه انجام می دهند و آن گاه عمل گره زنی را شروع نموده و طبقه پرز جدیدی را با الهام از قسمت های مشابه در فرش به وجود می آورند.

به هنگام رفوگر باید به نوع گره ها نیز توجه نمود به این معنی که فرشی که با گره ترکی بافته شده است گره های قسمت مورد نظر برای رفو، به اجبار باید از نوع گره فارسی باشد.هم چنین باید سایر مشخصات بافت از قبیل تعداد نخ های پود به کار رفته و غیره را مورد توجه قرار دارد.

بعد از خاتمه گره زنی سر پرزها را به وسیله یک قیچی سر برگشته به بلندی سایر پرزهای فرش قیچی کرده و آن گاه به پشت فرش در این قسمت باید اطوی گرم کشید تاگره ها به طور کامل در جای خود قرار گیرند.هرگاه محلی که باید رفو شود کوچک باشد می توان با الهام از نقشه قمست های قرینه در فرش، رفوی آن را انجام داد. ولی اگر قسمت صدمه خورده بزرگ شد باید ابتدا نقشه آن را ترسیم و سپس عملیات رفوگری را انجام داد.

در هنگام رفوگری باید دقت نمود که الیاف به کار رفته به طور دقیق همرنگ و هم جنس پرز فرش باشند.گاهی رفوگرها قمست های رنگ آمیزی می نمایند ولی باید بدانیم که پس از چندی الیاف رنگ شده سائیده شده و دوباره قسمت های رنگ ورو رفته قبلی هویدا می شوند.

رفع سرکجی (سَره داشتن)

برخی از مواقع فرش های پائین آمده از دار به علت شل و سفت بودن چله ها در دو طرف دار و یا عدم کوبیدن منظم گره ها کج از کار در می آیند و یا کناره های آن جمع شده می گردند. دلایل مهم دیگری که در بروز این کیفیت نامطلوب مؤثرند عبارتند از بی توجهی بافنده در تعمیر نمره نخ های مورد مصرف – پاره کردن بر روی آن ها زحمت طاقت فرسای خود را در پایان کار با ارائه فرشینه ای کج و کوله به هدر می دهد.

رفع این عیب ها هنگام بافت با رعایت اصول فنی از جمله متعادل ساختن کشش چله ها بر روی دار امکان پذیر است و در صورتی که فرش به صورت سر کج نیز از دار پائین کشیده شود با سپردن آن به کارگران متخصص و عملیات دارکشی، کیفیت کج بودن را می توان تا حدودی اصلاح کرد.

رفع چروکیدگی فرش

گاهی اوقات تار و پود پشمی برخی از فرش های ایلیاتی در اثر مررو زمان کش آمده و در نتیجه قسمت این فرش ها چروکیده می شود. این عارضه ممکن است به سبب تابیدن غیر یکنواخت پشم نیز بروز نماید.با کمال تأسف برای این قبیل فرش ها راه چاره اساسی وجود ندارد.

تنها توصیه می شود در صورت بروز اولین آثار چروک خوردگی ترتیبی داده شود که قسمت های چروک خورده کمتر در معرض پاخوردگی قرار گیرند. اگر فسمت چروک خورده در میانه فرش باشد شاید بتوان به کمک قید و دستگاه های مخصوص شبکه تار و پود فرش را کشید و تا اندازه ای آن راصاف کرد.

در صورتی که چین و چروک فرش زیاد باشد می توان ناحیه چروک خورده را عوض کرده وبه جای آن قسمت جدیدی بافت البته در صورتی که ارزش تجارتی فرش اجازه پر دردسرو هزینه زیاد آن را بدهد.

  • لوگو قیمت منصفانه
  • لوگو ضمانت اصل بودن کالا
  • لوگو بسته بندی مرتب
کلیه طرح های نخ و نقشه کامپیوتری آرمان دارای ضمانت نامه کتبی کیفیت محصول می باشند